W związku z licznymi prośbami uczestników naszego stoiska promującego zdrowy styl życia na XI Przeglądzie Orkiestr Dętych publikujemy przepisy na pasty oraz chleb i bułki grahamki. Smacznego!
Pasta z selera
1 seler
1 surowe jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 cebula
przyprawy
Seler ugotować i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę udusić i dodać przyprawy. Wszystko wymieszać i zapiec. Można dodać 1/4 szklanki wody, by nie było suche.
Pasta z migdałów
Migdały zmiksować, zalać wrzątkiem. Udusić i zmiksować cebulkę, dodać przecier pomidorowy i koperek zielony.
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody do ugotowania kaszy
10 cm pora
3 łyżki mąki sojowej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa warzywna w proszku
Panierka
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek do smażenia kotletów
I Kaszę płuczemy w wodzie i gotujemy w podanej ilości wody przez ok. 20 min.
II Ugotowaną kaszę miksujemy rozdrabniaczem elektrycznym, dodajemy pokrojony por, mąkę, jajko, przyprawy.
III Formujemy kotlety, panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Pasztet ze słonecznika
1,5 szklanki łuskanych nasion słonecznika
1 bułka pszenna
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 ogórki kiszone
2/3 szklanki gorącej wody do zalania zmielonego słonecznika
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
I Bułkę zalewamy wodą do zmoczenia
II Słonecznik mielimy w młynku do kawy na mączkę
III Zmielony słonecznik wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą.
IV Dodajemy pokrojony ogórek, paprykę, cebulę, przeciśnięty czosnek i odciśniętą z wody bułkę. Całość miksujemy rozdrabniaczem elektrycznym.
V Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy.
VI Masę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
VII Pieczemy w temp. 170 st. przez 40 min.
Chleb
1,5 kg białej mąki
2 garście otrąb
bakalie, łyżka grubej soli lub 1,5 drobnej
0,5 szklanki oleju
Rozczyn
3 dkg drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
mąka
Do miski dać mąkę, następnie rozczyn, 5 szklanek letniej wody i olej. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać można jeszcze mąkę i odczekać 15 min. Włożyć do formy, odczekać do wyrośnięcia, piec 50-60 min w temp. 200 st. (Wychodzą dwie duże formy i jedna mała podłużna).
Bułki
1 kg mąki białej
40 dkg mąki graham lub innej razowej
6 dkg drożdży
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 łyżki siemienia lnianego
0,5 szklanki słonecznika
1/3 szklanki oleju
1 l wody
Wyrobić ciasto, pod koniec dać olej. Zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować (ok. 1 cm) i wykrawać szklanką bułeczki ok. 40 szt. Piec 12-20 min w temp. 200 st.